Op 21 juni (winterwende) organiseren wij een mozaïek workshop. We vertellen je over de Winterwende, Joeltijd (Yuletide) en gaan in dit thema mozaïeken.

Joeltijd

Joeltijd is een van oorsprong heidens feest. Dit eeuwenoude festival markeert de winterwende die plaatsvindt op 21 december. Joeltijd wordt vaak geassocieerd met de kerstperiode en wordt gevierd in de laatste dagen van december, meestal rond de tijd van de winterzonnewende. Het is een tijd van vreugde, samenzijn en het vieren van het terugkeren van het licht tijdens de donkere winterdagen.

Traditioneel werden er tijdens Joeltijd vreugdevuren ontstoken om het licht te verwelkomen en boze geesten af te weren. Het was een tijd waarin mensen samenkwamen, feestelijke maaltijden deelden en hun huizen versierden met groenblijvende planten zoals hulst, dennentakken en maretak.

Joeltijd heeft ook spirituele en symbolische betekenissen. Het markeert het einde van de donkere periode en het begin van het toenemende licht, wat hoop en vernieuwing symboliseert. Het is een tijd waarin mensen nadenken over het voorbije jaar en plannen maken voor de toekomst.

In moderne tijden wordt Joeltijd vaak geassocieerd met het vieren van kerst. Het omvat tradities zoals het versieren van kerstbomen, het uitwisselen van cadeaus, het zingen van kerstliederen en het delen van maaltijden met dierbaren.